Hur gör man?

Hur man än vänder sig så är ändan där bak.
För flera år sedan tog jag kontakt med en uppfödare för att diskutera lite kring avel, hur man tänker o.s.v
Denna trevliga människa var en god lyssnare och hade många bra ideér att komma med. Hela tiden kretsade ju jag och mitt prat kring cavalierens hjärta och det som detta för med sig i slutänden.
Idag handlar ju hälsan hos rasen om så väldigt mycket mer. Allt ska tas hänsyn till. Först hjärta, ögon och knän, sedan SM, CCS, DE och EF...oj så mycket det blev och det finns mer!
Att diskutera med en erfaren uppfödare är uppfriskande Att det dessutom blev prat om den enskilda individen var ett intressant ämne Hur långt ska man sträcka sig? Hur många hundar ska tas ur aveln p.g.a. att någon/några har sjukdomar/symtom? Ska man avla på en tik/hane med relativt tidigt biljud? Om man stärker upp med mycket friskt runtom, blir det tryggt då?
Om man använder enbart friska djur, sådana som är hjärtfriska långt upp i åldern, får man då avkommor som håller sig friska? Nej, så är det ju tyvärr inte alls. Ekvationen är mycket svår eller hur?
Friska avelsdjur utan SM. Avkommor får sjukdomen. Hur gör man sen då? Plockar man bort och avelsspärrar hela kullen eller bara individen som är sjuk? Detta är inga lätta saker.
För ett tag sedan pratade jag med en granne som är läkare. Jag berättade om min tik och hennes biljud som kom efter hennes infektion i vintras.
-Jamen det är väl inget konstigt med det, tyckte doktor Lars. Förr när människor fick reumatisk feber och andra feberrelaterade åkommor följdes det ganska snabbt av biljud/klaffel hos patienterna.Det gick inte att operera på den tiden, men idag är det en relativt enkel operation och den gör patienten frisk igen. Att hög feber till följd av infektion ger ett blåsljud är inget märkvärdigt, sa han vidare. Skillnaden är att djuren inte opereras.
Sunt eller ej? Jag tycker att resonemanget låter ganska vettigt.
Tillbaka till min diskussion med trevlige uppfödaren. Den enskilda individen...det låter ganska vettigt ändå. I alla fall i mina öron. Annars utarmas ju rasen ganska kraftigt. Ska allt dåligt sållas bort? Tyck väldigt gärna, det är bra med diskussioner om dom hålls på en snygg nivå.
 
Nu tittar solen fram!